Početna   /   Novosti   /  
05.10.2022.

Prezentacija: TRADICIONALNO PROJEKTOVANJE VS EUROKODOVI

U organizaciji Inženjerske komore Crne Gore, nakon svečanog otvaranja tri sajamske manifestacije, danas je na Jadranskom sajmu održana prezentacija sa ciljem da približi prednosti Eurokodova u odnosu na tredicionalno projektovanje .

Prezentaciju je održala profesor na Građevinskom fakultetu UCG Nina Serdar, koja je, između ostalog, kazala:

„Radi se o setu standarda koje Crna Gora mora početi da primjenjuje ekskluzivno, ne paralelno sa starim standardima.

Pred nama se nalazi izazovan period, jer u proteklom periodu od nekoliko decenija - neki standardi su stariji od 20, 30 godina -projektujemo naše konstrukcije, tako da u narednom periodu moramo da uvedemo novine.

Moj današnji zadatak je bio da prezentujem neke od benefita korišćenja eurokodova, otvaramo crnogorsko tržište za druge projektante, ali i našim inženjerima omogućavamo da projektuju na evropskom tržoštu, i,  ukoliko budemo dosljedno primjenjivali standarde o kojima smo danas govorili, činimo naše konstrukcije sigurnijim, pouzdanijim i trajnijim,

Danas je prezentovan  jedan od deset standarda koji su vezani za projektovanje vgrađevinskih konstrukcija, a to je Eurokod 8,  koji se tiče seizmički otpornih konstrukcija, a doc. Serdar je izrazila nadu da ćemo u buduće biti na nivou sigurnosti koje propisuje Eurokod.

Kodovi će morati da se primjenjuju od januara 2023. godine, čemu je u  prethodila  intenzivna obuka crnogorskih  inženjera  od strane Inženjerske komore Crne Gore.

Jadranski sajam - All Right Reserved ©